Is samen zingen beter dan alleen?

Het was top! Afgelopen zaterdag gaf een karaoke feestje voor al mijn zingende klanten. Het was heerlijk om te zien hoe iedereen lekker aan het zingen was. Dat ze toegejuicht en aangemoedigd werden. Dat er ruimte was voor iedereen om zichzelf te laten horen!

Wat is het toch fijn om samen te zingen. Ik zie dit ook bij de groepen die ik lesgeef. Zangers die mijn zangcursussen volgen zijn over het algemeen gemotiveerder, behalen sneller hun doelen dan de mensen die privélessen nemen. Dat lijkt tegenstrijdig omdat je verwacht dat je in een uur privéles veel meer afgestemde aandacht krijgt dan in een groepsverband. Toch vergeten we hoe belangrijk sociale steun is in het aanleren van nieuwe dingen.

Probeer maar eens in je eentje te stoppen met roken of een dieet te volgen. Je moet wel heel gedisciplineerd zijn wil dit slagen. Voor het leren zingen is dit niet anders. Om gemotiveerd te blijven oefenen heb je steun nodig van anderen. Een zangdocent kan dit tot op zekere hoogte geven maar een groep zangers, mensen die allemaal hetzelfde doormaken waar je (h)erkenning krijgt voor de dingen waar je tegenaan loopt, die je motiveren als je denkt dat het nooit gaan lukken, dat is veel krachtiger.

Gek genoeg voelt het voor veel mensen fijner om het beter willen leren zingen voor zichzelf (en de zangdocent) te houden. Want wat kun je je kwetsbaar voelen. Gewoon omdat het heel kwetsbaar voelt om je te uiten of omdat je ooit te horen hebt gekregen (soms zelfs van hoogopgeleide professionals) dat je saai zingt of dat je geen mooi stemgeluid hebt of dat je niet geschikt bent om ooit goed te kunnen zingen. En ik heb gezien hoe één zo’n opmerking je hele leven kan beïnvloeden.

Zoek dus mensen om je heen die je vertrouwt en waarvan je weet dat ze je goede opbouwende kritiek kunnen geven. Mensen bij wie je je veilig voelt. Die ook beter willen leren zingen en doe het samen!

Weet je niemand met wie je dit zou kunnen doen kijk dan of er een zangcursus, zanggroep of koor bij je in de buurt is. Ik geef je als tip mee om eerst een proefles te nemen. Beoordeel dan zelf hoe de docent je coacht en wees kritisch. Is dit opbouwend vanuit wat je al kunt en wat de mogelijkheden zijn om je verder te ontwikkelen of legt hij/zij sterk de nadruk op de dingen die je nog niet kunt. Of zoek een geautoriseerd CVT docent bij je in de buurt (www.cvtdocenten.nl). Deze docenten zijn allemaal getraind vanuit de CVI filosofie: If you wanna do it, we can work it out!

En geloof me als we allemaal samen gaan zingen, doen waar we blij van worden dan wordt het leven zoveel leuker!