Over Zangdocent Marjolein Kobes - CVT authorized teacher

Waarom oefenen zo moeilijk is

Ik heb een ukelele gekocht! Een paar weken gelden stond ik in de muziekwinkel en daar zeg ik haar. Thuis ging ik gelijk aan de slag en ik downloadde een oefen- app. De hele week heb ik geoefend en het ging steeds beter. Maar toen lukte het een avond niet om te oefenen en de dag daarna ook niet en nu staat de ukulele alweer 2 weken op me te wachten. Mijn ukepractise gaat niet van een leien dakje. Misschien is het herkenbaar want het aanleren van een nieuwe gewoonte is voor veel mensen moeilijk. Ook in de Zangstudio krijg ik vaak mensen die echt beter willen leren zingen en erg gemotiveerd zijn maar toch thuis niet oefenen.

 

 

Hoe kan het nu dat het zo moeilijk is om te oefenen? Dit komt omdat we vaak onrealistische doelen hebben. Ik wil met mijn ukelele alle moeilijke liedjes kunnen spelen en het liefst al gisteren. Ook jij wil beter leren zingen, je wil het liefst alles tegelijk kunnen en je hebt dat grote einddoel voor ogen dat je bijvoorbeeld wil zingen als Lady Gaga of Freddie Mercury of ook bij The Voice wil staan. Hoe realistisch is het dat je dit einddoel binnen een aantal zanglessen of zelfs een jaar zangles kan bereiken? Ik vergelijk dit vaak met topsporters, wanneer je op topniveau wil zingen zal je ook op topniveau moeten trainen en om in korte tijd in topvorm te komen is niet onhaalbaar maar wel heel moeilijk. Dit kost heel veel tijd en inzet en is dat eigenlijk wel wat je wil of kunt investeren?

 

Daarnaast zijn onze doelen vaak niet concreet. Want wat betekent voor jou beter leren zingen. Aan welk aspect van je stem zou je willen werken. Is dat je bereik, of misschien je sound of wil je werken aan je uithoudingsvermogen om die lange zin te kunnen zingen of wil je een heel concert kunnen grunten of wil je werken aan je inleving in een nummer. Beter leren zingen kan zoveel verschillende dingen betekenen. Wanneer je dit niet helder hebt is het heel erg moeilijk om je doel te bereiken en kun je snel gedemotiveerd raken.

 

Ook focussen we ons bij het oefenen vaak te veel op de uitkomst in plaats van op het proces. Vaak merk je na de eerste zanglessen dat je snel beter wordt. Maar dan komen de moeilijke meters en blijft die vervelende zangdocent met oefeningen aankomen;-) Maar jij wil naar je doel en snel en je wil vooral niet al die vervelende kleine stapjes doen. Helaas kost het aanleren van een goede zangtechniek veel oefentijd. Je moet duizenden kilometers maken en om gemotiveerd te blijven helpt het om je te richten op het proces. Op alle kleine dingen die je vandaag al beter kunt dan vorige week. Zodat je rustig de tijd neemt om je nieuwe techniek in je spiergeheugen te verankeren.

“A little progress each day adds up to big results.”

 

Wil je weten hoe je het beste kunt oefenen zodat je het ook echt gaat doen, lees dan volgende week mijn blog!