Over Zangdocent Marjolein Kobes - CVT authorized teacher

Vocal Confidence

Building Vocal Confidence

Voice-Body-Mind-Soul

Vaak kom ik zangers tegen die fantastisch mooi zingen maar die hier erg onzeker over zijn. Helaas zorgt deze onzekerheid er weleens voor dat je in meer of mindere mate blokkeert. Bijvoorbeeld in je expressie vrijheid om te zingen wat je wil en op de manier die je wil. Maar ook bijvoorbeeld om te zingen voor publiek. 

“Gun het jezelf om je vrijer te voelen, op het podium te klimmen en de sterren van de hemel te zingen!”

Herken je de innerlijke criticus die op alles commentaar heeft terwijl je zingt? Of dat stemmetje dat je influistert: “wat zal iedereen hier wel niet van denken?”We hebben deze stemmetjes allemaal maar op de één of andere manier luistert de ene zanger meer naar ze dan de andere.

Iedereen die voor iemand moet zingen is gestresst en voelt zich angstig. Weet je, dit gevoel zal er ook altijd zijn. Maar het goede nieuws is dat je kan leren hoe je met je stress, angst en onzekerheid over zingen kan omgaan. Zodat het je niet meer zo blokkeert.

Wanneer je de stap naar het zingen voor publiek wil maken is het belangrijk om je zangtechnisch goed voor te bereiden. Maar in je voorbereiding is het ook belangrijk je te richten op lichaam je gedachtes en je onderliggende passie en betekenis van het zingen. Je kunt zangtechnisch je nummer nog zo goed beheersen maar als je blokkerende gedachtes hebt of te veel spanning in je lijf of je überhaupt afvraagt waarom je daar gaat staan, dan kan het bij een optreden helemaal fout lopen. Je kunt het zingen niet alleen met je hoofd doen. Alles werkt met alles samen en als er 1 ding niet lekker zit heeft dat invloed op al het andere.

Omdat ik geloof dat alles samenwerkt trainen we op vier onderdelen: Voice, Body, Mind en Soul.

In Building Vocal Confidence leer je:

  • Voice: hoe je je zangtechniek in stressvolle situaties kan blijven gebruiken
  • Body: hoe je je lichaam kan gebruiken om jezelf krachtiger te maken en te kalmeren
  • Mind: hoe je met al je gedachtes tijdens het zingen kan omgaan
  • Soul: hoe je altijd vol bezieling kan blijven zingen 

 

Mijn ervaringen

De afgelopen jaren heb ik veel zangers mogen helpen om het beste uit hun stem te halen. Maar gaandeweg mijn carrière als zangcoach kwam ik erachter dat het niet alleen maar draait om onze stem. Om goed te kunnen zingen hebben we een goede samenwerking nodig tussen ons hoofd en ons lijf. In deze tijd staat ons hoofd, het cognitieve of het denken erg op de voorgrond. Ik maak weleens het grapje dat  we allemaal lollies zijn, een hoofd op een stokje. Daardoor is de de kracht van ons lijf en de connectie met onze innerlijke passie veel minder geworden.   Zingen is een manier om deze krachten en connecties weer opnieuw te ervaren. Ook merkte ik dat we tijdens het zingen onze pijnpunten die we misschien in andere delen van ons leven dwarszitten ook hier naar boven kwamen. Zingen werkt daarom ook vaak zo therapeutisch.

Ik gebruik in mijn lessen een hele dosis eigen ervaring, wetenschappelijke kennis en humor.

Voor mij is dit werk de ideale combinatie tussen mijn oude werkveld als psycholoog en mijn werk na mijn carrièreswitch, zangcoach. Ik had nooit gedacht dat ik het zo leuk zou vinden om deze werelden samen te brengen.

En te zien hoe werkzaam het is om je op deze holistische manier als zanger verder te ontwikkelen. Wat voor ruimte, opluchting en nieuwe mogelijkheden dit geeft bij de zangers die ik heb mogen coachen.

Leren in de groep

De belangrijkste voorwaarde om te leren is dat je durft te experimenteren. Daarom probeer ik met de groep allereerst een zo veilig mogelijke omgeving te creëren. Vervolgens kijken we samen naar de eerste stappen die jij gaat zetten. Zodat jij straks ondanks je stress en angst toch voluit gaat zingen voor publiek. Juist het leren in de groep maakt deze cursus sterker. Je krijgt een hele dosis herkenning en spiegeling van de groep en je kunt direct oefenen in een sociale situatie. Daarnaast is het gewoon heel gezellig om samen te oefenen en soms ontmoet je zelfs vrienden voor het leven.

Korte termijn profijt is lange termijn pijn

Wat we het liefst doen als we ons angstig voelen is het vermijden van de situatie. Dit voelt even als een opluchting maar vervolgens krijg je wel op de lange termijn spijt want ergens in jou kriebelt het wel heel erg om op dat podium te gaan staan om iets te doen met die mooie stem van je. Jij wil toch niet terugkijken en denken was ik maar iets dapperder geweest en had ik die stap maar gezet?

Uit je comfort zone

Om te groeien in je zelfvertrouwen helpt het om af en toe buiten je comfort zone te treden. Omdat dit erg spannend is zal ik je altijd uitdagen om kleine beetjes te stretchen. Deze fysieke of mentale stretch zal altijd in die mate zijn dat het nog ok voor je voelt. Wanneer je te ver buiten je comfort zone gaat kom je onder teveel stress te staan en in een dergelijke situatie leer je niet meer. De uiteindelijke leerdoelen zijn dus per persoon heel verschillend. Ik kijk dus echt naar de eerste kleine stappen die jij kunt gaan zetten om verder te komen.