Over Zangdocent Marjolein Kobes - CVT authorized teacher

Snotter, snuf help ik wil zingen!

Daar gaan we weer… Ieder nieuwjaar begin ik altijd met een heerlijke verkoudheid. En ik niet alleen, in de laatste week van december (2017) was er volgens het RIVM weer sprake van een griepepidemie. Voor ieder mens is het onplezierig als je neus dichtzit en je veel moet hoesten maar als je veel zingt is het nog vervelender. Want jij staat daar weer op de nieuwjaarsreceptie te zingen. Dus hier een aantal Do’s and Don’ts om je deze maand door te helpen.

Do Je kunt gerust gaan zingen als je neusverkouden bent. De meeste neusverkoudheden zijn heel vervelend en je klinkt misschien een beetje anders maar er kan geen schade aan je stembanden worden gedaan. Door wat extra twang toe te voegen kun je ook als je wat vermoeider bent door de verkoudheid nog heel goed een optreden doorkomen.

Don’t Ga niet zingen als je een keelontsteking hebt! Dit linkt logisch want het doet gewoon pijn als je zingt dus dat kan niet goed zijn voor je stem maar toch is dit voor veel zangers die ik tegenkom niet zo vanzelfsprekend.

Do Neem voldoende slaap dit helpt je lichaam om te herstellen, misschien kun je een middagdutje inlassen of een uurtje eerder naar bed gaan

Don’t Hoe verleidelijk het ook is want je wil je neus zo graag open hebben en je keel wat verzachten, maar gebruik geen menthol producten deze zijn vaak erg heftig voor je keel. Neem liever een laurierdropje of strepsils om je keel te verzachten.

Do Ga stomen, stomen, stomen, niet het meest leuke om onder een handdoek boven een bak heet water te gaan zitten als je neus helemaal verstopt zit maar het helpt om je neus weer open te krijgen en vooral om alle snot makkelijker af te voeren. Stomen helpt trouwens ook tegen die vervelende kriebelhoest want het verzacht je keel. Een handje kamillebloesem en tea tree olie geven vaak net dat beetje extra verlichting. Zorg er wel voor dat je na 10 min. stomen een half uurtje niet praat.

Don’t Gebruik niet te lang een neusspray, deze hebben de neiging om bij te lang gebruik het probleem van een volle neus in stand te houden omdat je je neusslijmvlies te veel irriteert waardoor je weer meer slijm aanmaakt. Ik ben al meerdere zangers tegengekomen met een serieuze neusspray verslaving 😉

Do Ben je van je verkoudheid af maar voelt je stem nog niet even vertrouwd als voor die tijd boek dan een emergency aid les. Vaak zijn de constrictor spieren rondom je strottenhoofd en keel ook lekker actief geweest tijdens het snotteren en hoesten. In een emergency aid les doen we een aantal speciale oefeningen om die constrictor spieren weer tot rust te brengen.