Over Zangdocent Marjolein Kobes - CVT authorized teacher

Practice makes perfect: waarom oefenen zo moeilijk is

Hoe gaat het met oefenen? Dat is de vraag waarmee ik bijna elke zangles begin. Heel vaak zeggen zangers dan, nou ik heb eigenlijk niet zoveel geoefend. En daar voelen ze zich dan ook schuldig over naar zichzelf en naar mij als zangdocent. Maar weet je dat ik oefenen ook erg moeilijk vindt. Want ik wil ook graag dat alles gelijk perfect klinkt. Vorige week schreef ik al dat één van de redenen waarom oefenen zo moeilijk is, dat we vaak onrealistische doelen voor onszelf stellen. Alle geluid dat we maken en wat niet direct perfect klinkt voelen we als een mislukking. Dit zijn de ingrediënten om gedemotiveerd en onzeker te worden over je zangstem.

 

Mocht jij het nou ook moeilijk vinden om te oefenen dan helpt het misschien om eens na te denken wat je de komende zes maanden zou willen leren. Welk doel heb je voor ogen en kijk ook eens kritisch naar dat doel. Is je doel haalbaar naast bijvoorbeeld een drukke baan, een gezin en een leuk sociaal leven.

 

Hoeveel tijd per dag zou je kunnen besteden aan oefenen? Wees eens heel eerlijk dus niet wat je zou dromen maar wat je echt kunt doen. Desnoods maak je er tijd voor vrij maar maak het niet te groot want we oefenen sneller wanneer we als doel hebben om iedere dag 5 minuten oefenen dan iedere dag 30 minuten oefenen. Wanneer je vaak kort oefent leer je sneller dan wanneer je twee uur achter elkaar oefent. Herhalen is leren.

 

Kijk dan eens of je je 6 maanden doel kan opdelen in 6 kleinere concrete doelen. Bijvoorbeeld mijn doel is om over 6 maanden een nummer van Aretha Franklin te kunnen zingen. Doel 1: tekst en melodie leren doel 2: moeilijke stukjes identificeren doel 3: moeilijke stukken oefenen doel 4: moeilijke stukken weer in het lied kunnen zingen doel 5: dynamiek en zangeffecten toepassen doel 6: kijken naar hoe ik het nummer overbreng. Wanneer je je grote doel in kleine stukjes hakt heb je veel vaker een succeservaring en op deze manier blijf je gemotiveerd om door te gaan met oefenen. Het opdelen van deze doelen kun je ook samen met je zangcoach doen. Vervolgens kun je aan deze doelen een bepaald aantal zanglessen koppelen.

 

Zorg ervoor dat je het oefenen in een bestaande routine bouwt. Vaak hebben we allemaal bed rituelen of vaste dingen die je doet tijdens je lunchpauze of direct na het avondeten. Je wacht dus niet met oefenen tot het moment waarop je alle klusjes van de dag hebt gedaan want dan heb je vaak geen zin meer.

 

Als laatste werkt het om jezelf te belonen voor het oefenen. Verwen jezelf na het oefenen met een lekkere kop thee of koffie, een aflevering van je favoriete Netflix serie, of een half uurtje fijne muziek luisteren.

 

Succes! Laat je me weten of het met deze tips beter gaat?