Over Zangdocent Marjolein Kobes - CVT authorized teacher

Stress!!! Ik moet zingen voor vreemden!!

Een kersverse groep zangers zat op me te wachten. Het nieuwe seizoen was weer begonnen en zij hadden zich aangemeld voor een zangcursus. Vol verwachtingen over wat ze de komende vijf maanden zouden leren. Zij net zo zenuwachtig als ik want zij moesten iets gaan zingen voor een groep complete vreemden en ik moest iets presenteren voor een groep complete vreemden.

Nieuwe mensen…whaaah…waarom vinden we het nu zo moeilijk om iets te zingen voor complete vreemden. Je zou juist denken dat het makkelijk zou zijn, we kennen ze toch niet en zien ze na een workshop of cursus misschien nooit meer terug. Helaas werkt het niet zo, vreemden geven ons een bepaalde mate van stress. Bij mijn dochter van anderhalf is dat nog heel erg duidelijk en vinden we het heel normaal en zelfs wel gezond dat wanneer er een vreemde aankomt ze naar mij holt en ik haar even moet vasthouden. Je weet maar nooit wie je in huis haalt, lijkt ze te denken. Maar als volwassene verwachten we van onszelf dat we daar wel overheen zijn gegroeid. We zeggen dan tegen onszelf: “Ze bijten niet en als ik me nou voorstel dat ze allemaal in hun ondergoed zitten dan valt het vast mee”.

Daarnaast speelt natuurlijk de factor van zingen mee. Tijdens het zingen communiceren we onze diepste gevoelens en geven we woorden aan de dingen die we geen woorden kunnen geven. We stellen ons dus extra kwetsbaar op. En dit wil ik als docent natuurlijk graag want wanneer de zanger openstaat dan pas is er ook ruimte om te leren. Wanneer een zanger alleen maar bezig is met: “Help wat doe ik nu en wat zullen ze nu allemaal van me denken?”, dan is het een stuk moeilijker om te kunnen leren. Dan is ons hoofd veel te druk met al die gedachten en is er weinig ruimte om te leren.

Weet je, haal maar even adem want het is normaal om  stress te hebben bij vreemden ook als je volwassen bent. Het is gewoon een hele gezonde primaire reactie. En weet je het is heel normaal om je super kwetsbaar te voelen tijdens zingen.

Nou dat lucht even op maar dan vraag je je natuurlijk nog steeds of wat je eraan kunt doen?

1.Bewust aanwezig zijn

Voel eens wat er in je lijf gebeurt, probeer het te observeren. Laat het gevoel je niet overnemen, het is maar een primaire stressreactie. Misschien ben je bekend met de body scanuit mindfulness, probeer dit eens te doen. Probeer in het moment te blijven, in wat je nu zingt. Focus je op de veilige ruimte die de docent creëert dan vergeet je misschien de groep.

2.Bewegen
Probeer vervolgens wat te bewegen, schudt je lichaam los om de stress reactie wat draaglijker te maken.

3.Focus op het proces
Focus je op het proces, wat je zingt hoef je nog niet te kunnen. Je gaat naar een zangcursus om iets te leren. Kijk of je minder op resultaat kunt focussen, op die ene noot die je wel of niet haalt, maar richt je op je ontwikkeling tijdens de sessie

4.Doen
Doe het opnieuw en opnieuw en opnieuw dan leert je lijf dat het niet doodgaat 😉 als het zich zo voelt maar dat die eerste stressreactie voorbij gaat.

Oplossen van deze stress doe je wellicht nooit maar wanneer je weet dat het normaal is, dat het erbij hoort en dat je door deze tips het ietsje makkelijker maakt voor jezelf om het te accepteren staat de weg voor het leren wagenwijd open.

Enne wist je dat zingen voor familie en bekenden ook heel erg eng is…maar daar een andere keer meer over.

O ja en vergeet niet om alles te volgen op instagram en Facebook over mijn cursus Boost Your Singers Self-Esteem die volop in ontwikkeling is.